Żłobki

Oferujemy opiekę nad dziećmi już od 5 m-c życia

Przedszkola

Zapraszamy dzieci od 3 roku życia (w wyjątkowych przypadkach wcześniej)

Anglojęzyczność

Montessoris' Gardens a great place to grow!

Informacje dodatkowe

Dowiedz się więcej o naszych atutach

Start Własna kuchnia

Własna kuchnia

Dlaczego?

Idea Zielonej Kuchni – gotowania wyłącznie dla Małych Dzieci narodziła się z chęci stworzenia KUCHNI dostosowanej do specyficznych potrzeb żywieniowych dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym.

Jadłospis Zielonej Kuchni ułożony jest zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wyjątkowymi potrzebami małych dzieci. Posiłki dla najmłodszych dzieci do 3 lat spełniają wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka, posiłki dla dzieci do lat 7 spełniają pozostałe restrykcyjne wymogi.

Dla kogo?

Dla wszystkich - dla zdrowych, dla alergików i dla dzieci z nietolerancjami pokarmowymi.

ZielonaKuchnia samodzielnie przyrządza pasty: warzywne, jajeczne, rybne, produkuj kopytka i kluski, piecze pasztety i szynki, komponuje jogurty i musy owocowe, piecze ciasta. Produkty wykorzystywane do przygotowywania potraw to: certyfikowane mięso, ryby i jaja, regionalny nabiał, pełnoziarniste kasze, makarony i mąki. Do picia Zielona Kuchnia podaje wyłącznie wodę, herbaty ziołowe i owocowe oraz kompoty.

Plan zbilansowanego żywienia, zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Unii Europejskiej opracowują zatrudnieni w ZielonejKuchni dietetycy, których wspomaga specjalistyczne oprogramowanie. Jeden z dietetyków jest Edukatorem Żywienia w ramach programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” w kwestii komplementarności wcześniej opracowanej diety a szczególnymi potrzebami żywieniowymi niektórych dzieci.

ZielonaKuchnia oferuje zbilansowaną dietę: podstawową, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną oraz przejściową (dla dzieci poniżej 1. roku życia). Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców ZielonaKuchnia dostosowuje posiłki również do potrzeb dzieci z licznymi reakcjami alergicznymi i nietolerancjami pokarmowymi oferując dietę specjalną – eliminacyjną dostosowaną indywidualnie do wymagań zdrowotnych każdego Dziecka.

Jadłospis ZielonejKuchni charakteryzuje sezonowość, wobec tego wiosną, latem, jesienią i zimą korzysta z dostępnych na rynku świeżych owoców i warzyw. Cechą planu żywienia ZielonejKuchni jest jego kompleksowy bilans energetyczny tłuszczów, węglowodanów, białek oraz witamin i składników mineralnych.

Atutem współpracy z ZielonąKuchnią jest możliwość codziennego kontaktu zarówno mailowego jak i telefonicznego z dietetykami ZielonejKuchni w zakresie dotyczącym zarówno całości wyżywienia jak i jego poszczególnych składników, specjalistycznych diet, sposobu przygotowywania posiłków oraz jakości wykorzystywanych produktów.

dietetyk@zielonakuchnia.org

Co i za ile?

Przykładowy jadłospis

Pobierz: przykładowy jadłospis dla żłobka
Pobierz: przykładowy jadłospis dla przedszkola
Pobierz: spis alergenów

Dieta podstawowa

stawka ryczałtowa 280 zł / m-c

Diety eliminacyjne

bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa, przejściowa (dla dzieci do 1 r.ż.)
stawka ryczałtowa 300 zł / m-c

Dieta specjalna w tym jarska

stawka ryczałtowa 320 zł / m-c

Filia Golęcin
ul. Wojska Polskiego 79
60-628 Poznań
Filia Jeżyce
ul. Polna 13a
60-535 Poznań
Filia Ławica
ul. Perzycka 11
60-182 Poznań
Realizacja NICEIT