ZielonaKuchnia – gotuje dla Dzieci z Ogrodów Montessori

Idea Zielonej Kuchni – gotowania wyłącznie dla Małych Dzieci narodziła się z chęci stworzenia KUCHNI dostosowanej do specyficznych potrzeb żywieniowych dzieci do 6. roku życia.

ZielonaKuchnia dba o zdrowie i komfort podniebienia Małych Dzieci w placówkach Ogrody Montessori.

Jadłospis Zielonej Kuchni ułożony jest zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wyjątkowymi potrzebami Małych Dzieci. Natomiast posiłki dla najmłodszych dzieci do 3 lat spełniają wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka.

ZielonaKuchnia samodzielnieprzyrządza pasty: warzywne, jajeczne, rybne, produkuj kopytka i kluski, piecze pasztety i szynki, komponuje jogurty i musy owocowe, piecze ciasta. Produkty wykorzystywane do przygotowywania potraw to: certyfikowane mięso, ryby i jaja, regionalny nabiał, pełnoziarniste kasze, makarony i mąki. Do picia Zielona Kuchnia podaje wyłącznie wodę, herbaty ziołowe i owocowe oraz kompoty.

Plan zbilansowanego żywienia, zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Unii Europejskiej opracowują zatrudnieni w ZielonejKuchni dietetycy, których wspomaga specjalistyczne oprogramowanie. Jeden z dietetyków jest Edukatorem Żywienia w ramach programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” w kwestii komplementarności wcześniej opracowanej diety a szczególnymi potrzebami żywieniowymi niektórych dzieci.

ZielonaKuchnia oferuje zbilansowaną dietę: podstawową, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną oraz przejściową (dla dzieci poniżej 1. roku życia). Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców ZielonaKuchnia dostosowuje posiłki również do potrzeb Dzieci z licznymi reakcjami alergicznymi i nietolerancjami pokarmowymi oferując dietę specjalną – eliminacyjną dostosowaną indywidualnie do wymagań zdrowotnych każdego Dziecka.

Jadłospis ZielonejKuchni charakteryzuje sezonowość, wobec tego wiosną, latem, jesienią i zimą korzysta z dostępnych na rynku świeżych owoców i warzyw. Cechą planu żywienia ZielonejKuchni jest jego kompleksowy bilans energetyczny tłuszczów, węglowodanów, białek oraz witamin i składników mineralnych.

Atutem dla placówek współpracujących z ZielonąKuchnią jest możliwość codziennego kontaktu zarówno mailowego jak i telefonicznego z dietetykami ZielonejKuchni w zakresie dotyczącym zarówno całości wyżywienia jak i jego poszczególnych składników, specjalistycznych diet, sposobu przygotowywania posiłków oraz jakości wykorzystywanych produktów.

ZielonaKuchnia

dietetyk@zielonakuchnia.org

Poznań, 2018 r.